Recept na dokonalou pochoutku, která musí chutnat snad každému – s výjimkou těch, kdo nemají rádi opravdu hooodně sladké dezerty. Stačí jeden kousek a budete jako v sedmém nebi, protože to je sice syté, ale zato máslové, vlhké a krásně vláčné. Kdo má tedy chuť na poctivý kus dortu, může se pustit do kuchtění.
Na 12 kynutých skořicových šneků potřebujeme:
- 500 g hladké pšeničné mouky,
- 90 g másla,
- 2 lžíce cukru,
- 2 vejce (o pokojové teplotě),
- 180 ml mléka,
- 60 ml vlažné vody,
- pytlík sušeného droždí,
- špetku soli.
Na výrobu náplně si připravíme:
- 130 g měkkého másla,
- 75 g skořicového medu,
- 150 g cukru.
Droždí, lžíci cukru a vlažnou vodu smícháme a necháme vzejít kvásek, mezitím rozpustíme a necháme vychladnout máslo s mlékem. Kvásek promícháme s mlékem a máslem, po jednom vmícháme obě vejce a poté přidáme vše ostatní a mícháme 10 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Necháme ho 1 hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
Těsto rozválíme, po celém povrchu potřeme máslem smíchaným s medem, posypeme cukrem a zarolujeme (tip: místo nože použijeme na „krájení“ nit či provázek). Necháme ještě 30 minut kynout (pokud zůstane těsto přes noc v lednici, po vyjmutí necháme kynout ještě zhruba 1 hodinu). Pečeme cca 25-30 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů.
Recept od: https://www.instagram.com/foodadyct/