Tvarohové koláče s meruňkovým medem

Recept na tvarohové koláče s meruňkovým medem. Kuchtění chvilku času zabere, ale stojí to za to – budou jako od babičky!

Na 16 tvarohových koláčů (á 55 g, vyjma náplně) potřebujeme:

  • 200 ml vlažného mléka,
  • 10 g sušeného droždí (nebo 30 g čerstvého),
  • 1 lžičku cukru,
  • 500 g proseté hladké mouky,
  • 100 g cukru,
  • 3 g soli,
  • 50 g měkkého másla,
  • 50 g měkkého sádla,
  • 2 žloutky.

Na výrobu tvarohové náplně si připravíme:

Na výrobu drobenky si připravíme:

  • 80 g měkčího másla,
  • 80 g meruňkového medu,
  • 160 g hladké mouky.

Nejprve se pustíme do těsta. V hnětací míse promícháme vlažné mléko, droždí a lžičku cukru. Necháme zhruba 15–20 minut stát na teplejším místě, aby vzešel kvásek. Poté do mísy přidáme vše ostatní (kromě másla) a hákem nahrubo promícháme. Postupně přidáváme máslo (sádlo) a hněteme asi 10 minut, dokud těsto není hladké a nelepí.

Mísu s uhněteným těstem pořádně zabalíme, aby neoschlo. Necháme cca 1,5 hodiny kynout na teplém místě do zdvojnásobení objemu. Nakynuté těsto rozdělíme na 16 kuliček (počet a velikost však záleží jen na nás), přikryjeme je (opět kvůli osychání) a necháme dalších 30 minut kynout.

Z nakynutých kuliček vytvarujeme klasické koláče. Jejich kraje potřeme rozpuštěným máslem, naplníme, posypeme drobenkou a necháme ještě 20 minut odpočívat. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme 15 až 20 minut (hlídáme, abychom tu dobrotu nespálili!) a hotové, ještě horké koláčky potřeme rozpuštěným máslem.

Zdroj: https://www.instagram.com/foodadyct/

Koláče s medem