Kakao se skořicí v medu
Související produkty
Detailní popis produktu
Med s kakaem a skořicí je sladký pamlsek s opojnou vůní. Jezte ho denně
Kakalíčko je základ. A taky kouzelná skořice. Vychutnejte si je v našem domácím medíku. Kakaový med se skořicí voní opojnou vůní dalekých zemí, chutná sladkou vzpomínkou na dětství a jeho ozvěna na jazyku zní jako rajská hudba. Zaslouží si čestné místo ve vašem jídelníčku, protože:
- je to bašta > uplatní se jako báječná inspirace do receptů, nápojů či na pečivo (ovesné kaše, dezerty, sušenky),
 - pasují k sobě > exotický cinnamaldehyd, kakaová Theobroma a české vitamíny (3 skleničky jsou málo),
 - zabírá na bacily > kakao i skořice jsou superpotraviny skvělé pro vaše tělo (prý i prodlužují věk),
 - sluší mu to > bude se vyjímat na poličce i jako neokoukaný dárek (nejen na Vánoce).
 
Skořice ze zemí, kde žijí opice, kakalíčko pro vaše svěží líčko a poctivý domácí med – radost vyprávět. Vyberte si balení, klikejte, šup s tím do košíku a objednávejte:
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Skočte po skořicovém medu s kakaem. Voní opojně, chutná sladce a jeho ozvěna na jazyku zní jako rajská hudba.
„Med, skořice a prášek z kakalíčka,
 pro Alenku, pro Pepíčka…“
Pro kohokoliv, kdo rád mlsá.
Jak jsme objevili kakao, skořici a med?
Vůně skořice mi vždycky připomene babiččin štrůdl. A kakao? Tak rádi jsme ho pili jako děti. Takže – skořici, nebo kakao? Pokud se neumíte rozhodnout jako my, uložili jsme naše dvě oblíbené příchutě pod jedno víčko. Tady to máte. A třeba vás také odnesou zpět do dětství. Doporučujeme všem čokomlsounům a snílkům. Do výsledné hořkosladké chuti se beznadějně zamilujete! Kakao, skořice a med totiž k sobě jdou odpradávna na výbornou. V ústech vám rozehrají symfonii pohody, vášně a slasti. Zní jako vytříbené tóny v podání mistrovského orchestru, které si chcete dopřávat pořád znova a znova.
- Zajímavost z našeho blogu: legendy o velkých ptácích, kteří z daleka nosili skořici.
 
Složení a konzistence skořice v medu
Složení našeho kakaa se skořicí v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, mletá skořice a nealkalizovaný kakaový prášek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletá skořice a kakaový prášek. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kakaem a skořicí v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
 
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Skořice – popis a zajímavosti
Koření skořice se získává z kůry stromu, který patří do čeledi vavřínovité. Skořicovník čínský pochází z Barmy, skořicovník ceylonský má původ na Srí Lance. Dnes se pěstuje v tropech Afriky, Asie i Ameriky. Nejvíce skořice se vyrobí v Indonésii, Brazílii, na Madagaskaru či Seychelách.
- Skořici v léčitelství úspěšně používali už staří Číňané, Egypťané a Řekové.
 - Za její rozšíření do celého světa můžou Portugalci a Holanďané.
 - Samotné koření vzniká drcením voňavé kůry skořicovníku.
 - Další zajímavosti najdete na našem blogu.
 
Za typickou vůní skořice je sloučenina cinnamaldehyd, dále třeba kyselina skořicová, eugenol, linalool či kumarin. Díky nim skořice také příznivě působí na lidský organismus:
- ničí bakterie (dezinfekční účinky),
 - působí na kvalitu pokožky (zbavuje akné),
 - posiluje imunitu (proti nachlazení, chřipce, kašlíku),
 - povzbuzuje chuť k jídlu (a navíc se velice příjemně užívá),
 - pomáhá při cukrovce (zlepšuje metabolismus tuků a cukru),
 - podporuje krevní oběh (snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení),
 - upravuje trávení (nadýmání, nevolnosti, průjmy, dráždivý tračník),
 - uplatňuje se u celé řady dalších neduhů (např. revmatismus, vysoký cholesterol).
 
Kakao – popis a zajímavosti
Kakao se vyrábí z kakaových bobů. Jejich hlavní složkou je alkaloid theobromin a dále:
- minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
 - antioxidanty (flavonoly),
 - anandamid a kofein,
 - zdravé tuky.
 
Pravé, kvalitní kakao posiluje lidské tělo a může:
- povzbuzovat srdeční činnost, snižovat vysoký krevní tlak a zvyšovat průtok krve,
 - ovlivňovat pozitivně mozek, navozovat pocity štěstí a zlepšovat paměť,
 - uvolňovat napětí v unavených svalech,
 - přispívat k růstu vlasů a nehtů,
 - zvyšovat milostnou touhu,
 - pomáhat při nachlazení,
 - dostávat tělo do formy,
 - zvětšovat chuť k jídlu,
 - platit na astma.
 
Výroba medu kakaového se skořicí
Ochucený kakaový med se skořicí děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním se skořicí a kakaem. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
 
A jak máme skořici s kakaem v medu nejraději?
Na našem medu se skořicí a kakaem si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho přidat do pokrmů a především do dezertů (jablečný závin, skořicové hvězdičky, zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Nejlepší je na krupicové kaši s rozpuštěným máslem. Úžasný je ke snídani na rozpečených toustech, na bílém nebo celozrnném pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu jako vánočka a mazanec – mňam, to je hned o něčem jiném. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: oslaďte si život kynutými skořicovými šneky.
 
Podrobnosti o skořicovém medu s kakaem
| Výživové údaje na 100 g | |
| Energie | 1 392 / 332 kcal | 
| Tuky | 0,7 g | 
| Z toho nasycené kyseliny | 0,4 g | 
| Sacharidy | 79 g | 
| Z toho cukry | 76 g | 
| Bílkoviny | 1 g | 
| Sůl | 0,01 g | 
Obsahuje: květový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášek (3 %), mletá skořice (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Ochutnejte ochucený med. Je to dobrota neskutečná | 
|---|---|
| EAN: | Zvolte variantu | 
Výpis hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Včelařství Domovina
Rodinná farma Aleny a Josefa Kölblových Včelařství Domovina působí na Vysočině od roku 2016. A jdeme na to od lesa:
🐝 včely jsou pro nás na prvním místě, takže žádná chemie,
🍯 máme vlastní včelstva, a to znamená poctivý domácí med,
🌺 vyrábíme z kvalitních surovin, složení je prostě 100% přírodní,
💚 v naší výrobě dodržujeme poctivé, jednoduché a tradiční postupy,
🧑🌾 zapojujeme i zákazníky, můžou třeba vysít louku pro včely z našich semínek,
😋 výsledkem jsou vynikající pochoutky z medu (medy květové i ochucené, medoviny atd.).
👍 Všechny dobrůtky, tipy, rady, inspirace, recepty a akce najdete na www.vcelarstvi-domovina.cz.
