Jak si medem osladit Mezinárodní den žen. A jak ho oslavit?

Každý dnes ví, že MDŽ se slaví před začátkem jara 8. března. Kde se ale Mezinárodní den žen vzal? Kdy se slavil poprvé? Co je jeho skutečnou podstatou? Kromě odpovědí na tyto otázky vám dám i tip na zajímavý, sladký a zdravý dárek ke dni žen.

Mezinárodní den žen a med

Svátek žen zpočátku reagoval především na boj za volební právo žen. Později se stal mnohem více politickým, podporoval feministické cíle a zvýraznil ženu jako rodičku a matku. Jeho současná oficiální definice zní docela toporně: „den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj“.

My ale víme, že to je svátek, který obecně oslavuje ženy. A děkuje jim za to, že tady prostě s námi jsou.

Vyzkoušejte naše top medy:

malinový | ořechový mix v medu | skořicový | akátový | šípkový

V Itálii například ženy na „La Festa Della Donna“ dostávají od mužů žlutou květinu mimózu (citlivku) a v Rusku celé velkolepé kytice. V Ugandě vybírá hlavní téma oslav samotná vláda a v Číně se nezapomíná ani na teenagerky, které slaví Den dívek už 7. března.

Historie vzniku Mezinárodního dne žen

Stanovení pevného data MDŽ prošlo poměrně složitým vývojem. Inspirovaly ho tradiční nedělní protesty žen v USA na konci zimy, shromáždění švadlen za volební právo žen 8. března 1908 v New Yorku a velká demonstrace 23. února 1917 v Petrohradě (podle aktuálního gregoriánského kalendáře 8. března).

Mezinárodní den žen a med, sada ochucených medů

Poprvé oficiálně se svátek žen slavil 28. února 1909. Na popud německé socialistky Clary Zetkinové začaly ženy pravidelně vycházet do ulic na přelomu února a března od roku 1911. Tedy mnohem dříve, než v ČSR vznikla komunistická strana, která si po druhé světové válce svátek přivlastnila a jeho okázalým slavením nám ho tak trochu znechutila.

Jaký dárek dát na MDŽ

Organizace spojených národů uznala Mezinárodní den žen v roce 1975, u nás se o 29 let později stal významným dnem.

A se socialistickým režimem nemá nic společného – právě naopak. Je to příležitost, jak ženám vzdát dík za jejich vnitřní i vnější krásu a potěšit je nějakou drobností. Květinou, čokoládou nebo třeba medem.

Mezinárodní den žen a med, dárkové balení

Náš ochucený med je vynikající dárek, neboť při jeho mlsání ženy nemusí mít výčitky. Darujte k Mezinárodnímu dnu žen exotický ananas v medu, modrý a dobrý citron se spirulinou v medu, pohlazení heřmánku v medu nebo luxusní jahody s vanilkou v medu. Vybírat můžete také ze zajímavých dárkových balíčků.

Další zajímavé články na našem blogu