Dýňové cupcakes

Recept na dýňové cupcakes s perníčkovým medem, protože dýně a podzim, to je prostě neodmyslitelná kombinace! Sychravé počasí, deka, šálek čaje nebo kávy, vůně skořice, perníčků a dýně… bože, co si přát víc?

Na cca 25 menších cupcakes potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky,
  • 300 g cukru krystal,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody,
  • 2 čajové lžičky skořice,
  • 3 vejce,
  • 1 hrnek oleje,
  • 425 g dýňového pyré,
  • 2 čajové lžičky perníčkového medu.

Na výrobu krému si připravíme:

  • 3 bílky,
  • 250 g cukru krystal,
  • 300 g másla,
  • 2–3 lžíce perníčkového medu.

Nejprve smícháme všechny sypké suroviny a postupně začneme přidávat suroviny mokré. Vznikne řidší těsto, kterým naplníme košíčky zhruba ze 3/4. Pečeme na 180 stupňů asi 22 minut. Minimum je 20 minut, potom musíme cupcakes hlídat (píchneme-li do nich a špejle vyjde čistá, máme hotovo). Necháme vychladnout.

Jak na krém? Cukr s bílky postavíme na vodní lázeň (dno se dotýká vody) a zahříváme do rozpuštění cukru (zkoušíme mezi prsty, až necítíme krystalky). Směs přelijeme do kotlíku a na maximální obrátky šleháme dotuha, zároveň bílky pěkně vychladnou. Do takto připravených bílků postupně zašleháme máslo. Během šlehání bude krém možná vypadat jako sražený, ale pokračujeme dál a za chvilku je krásně hladký a nadýchaný. Do hotového krému ještě zašleháme med. Naplníme cukrářský sáček s řezanou špičkou a nazdobíme cupcaky. Na závěr dochutíme, například pekanovým ořechem.

Zdroj: https://www.instagram.com/honza_pece/

Dýňový cupcakes 1

Dýňový cupcakes 2.jpeg

Dýňový cupcakes 3.jpeg

Dýňový cupcakes 4.jpeg