🐈‍⬛SLEVA 35 % na vše s kódem CARY35 pouze dnes DO PŮLNOCI💀

Kakao, nápoj bohů, indiánů a šlechticů. Teď si ho vychutnáte v medu

Přemýšlíte, jak ozdravit tělo, zlepšit náladu, prodloužit život, a aby to navíc báječně chutnalo? Máte to na dosah ruky. Superhořká superpotravina kakao. Přesněji – suroviny z kakaovníku. Ve spojení s naším medem neodoláte. Pojďte se o tom zázraku dozvědět něco více.

Ochucený kakaový med

Kde se bere úžasná síla kakaa? Kakao dělá kakaem alkaloid theobromin, ale kromě něj obsahuje ještě:

  • minerály (draslík, fosfor, hodně hořčíku, mangan, měď, selen, síru, vápník, zinek, železo),
  • další látky jako anandamid a kofein,
  • antioxidanty (flavonoly),
  • zdravé tuky.

Díky tomu je kakao skvělé na srdce a mozek. Povzbuzuje srdeční činnost, snižuje vysoký krevní tlak a rozšiřováním cév zvyšuje průtok krve. Lépe tak vstřebáte živiny. A mozek si kakao také užije. Budete šťastnější, lépe se cítit, snáz zvládnete starosti. Zlepší se vaše paměť, soustředění i tvořivost. K tomu všemu kakao:

  • uvolňuje napětí v unavených svalech,
  • zlepšuje růst vlasů a nehtů,
  • zvyšuje milostnou touhu,
  • pomáhá při nachlazení,
  • dostává tělo do formy,
  • zvětšuje chuť k jídlu,
  • platí na astma.

Jak se vyrábí kakao? Není to jen tak

Tohle všechno kakao dokáže. A já vám zatím vysvětlím pojmy. Protože začátek musíte hledat u stromu jménem kakaovník pravý. Latinsky Theobroma (česky „potrava bohů“), čeleď slézovitých, kam patří ještě třeba baobab, bavlník, ibišek, ale i naše lípa. Z jeho plodu se využívají semena, zvaná kakaové boby.

Když se upraží a nadrtí, vzniknou nibsy.

Když se usuší a rozemelou, vznikne kakaová hmota, základní kakaová surovina. Fakt hodně hořká.

Z ní se lisuje kakaové máslo pro výrobu čokolády a pravého kakaa. To, co zůstane, je kakaový prášek. Má nižší kvalitu, ale je levný. Takže se z něj dělá běžné instantní kakao, při větším průmyslovém zpracování honosně nazývaný „holandské“.

Odkud pochází kakao? Pátrejte u indiánů

Kakaovník samozřejmě není z Evropy. První kakaové boby sem dovezli až Španělé v 16. století. Jejich tajemství si dlouho nechávali jen pro sebe, takže angličtí piráti kakao z přepadených lodí vyhazovali do moře. Žádnou cenu pro ně nemělo. Zato alchymisté ho využívali jako „černé zrno“. I smetánka si vůni čokolády rychle oblíbila. Rád ji mlsal král slunce Ludvík XIV., v Londýně roku 1657 otevřeli první „Chocolate house“ a v 18. století už jely naplno manufaktury.

Ochucený kakaový med s chilli

Španělští dobyvatelé v Americe objevili doslova kakaovou kulturu.

Kakaovníky tam prapůvodně divoce rostly v džunglích kolem Amazonky a staří Olmékové z nich sklízeli už před 3 500 roky. Říkali jim „cacauatl“, mayské slovo „kakaw“ se překládá jako matka kakovník a čokoláda se odvozuje od výrazu „chocol’ha“.

Americké národy kakao doslova uctívaly, řada z nich kakaovými boby platila. Aztékům ho podle legendy z nebes přinesl společně s kukuřicí opeřený božský had Quetzalcoatl. Mayové věřili, že ho objevil hrdina Hunahpú, jakmile bohyně Ixmucané z kukuřice stvořila člověka. Kostaričtí Bribriové nesměli kakaovník pálit, protože v něm prý byla začarována božská dcera Iriria.

A když conquistadora Cortéze uctili lahodnou čokoládou ve zlatém poháru, myslel si, že skutečně objevil ráj na Zemi. Tak.

Ochucený kakaový med se skořicí

Dnes se kakaovník pěstuje v tropech kolem celého rovníku. Do Indonésie a na Filipíny ho přivezli opět Španělé a po vzniku samostatných států v Latinské Americe se centrum jeho produkce přesunulo do Afriky. Největší plocha plantáží se rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto