Blahodárné složky medu: hořčík
Med je jedinečný přírodní produkt, zdravý a dobroučký. Po staletí si ho ceníme nejen pro sladkou chuť, ale také pro obsah stopového množství biologicky aktivních látek. Jednou z nich je i hořčík – minerál pro lidské tělo naprosto nezbytný. Právě nastal čas, abych vás s ním seznámila.
Hořčík (Mg) má v těle širokou škálu funkcí:
- je klíčový pro správné fungování nervové soustavy a svalů,
- přispívá ke zdraví kostí a zubů,
- zmírňuje únavu a napětí,
- reguluje srdeční rytmus,
- pomáhá zvládat stres.
Důležitou roli plní hořčík při energetickém metabolismu – pomáhá tělu vyrábět a využívat energii. Tak přispívá k celkové vitalitě.
Vyzkoušejte naše medy:
jahodový | borůvkový | dubajský | zázvor s citronem | meruňkový | malinový
Hořčík a menstruace
U žen hořčík podporuje hormonální rovnováhu a uplatňuje se i v souvislosti s menstruačním cyklem. Podílí se na uvolnění napětí v děložním svalstvu, čímž zmírňuje bolestivé křeče. Zároveň snižuje výkyvy nálad a podrážděnost, které často menstruaci provázejí. Mnoho žen v těchto dnech pociťuje zvýšenou únavu, nervozitu a sníženou schopnost zvládat stres – s hořčíkem vše půjde mnohem lépe. Spojení medu a hořčíku, to je ideální přírodní pomoc bez vedlejších účinků.
- Náš tip: přečtěte si, jak může přírodní med podpořit ženské zdraví v těchto náročnějších dnech.
Jak nejrychleji doplnit hořčík
K medu si dopřejte celou řadu dalších přírodních zdrojů hořčíku. Hmm, to je bašta – mezi nejchutnější a nejbohatší patří:
- luštěniny (čočka, fazole nebo cizrna),
- semínka (hlavně dýňová, slunečnicová či chia),
- listová zelenina (zejména špenát, mangold a kapusta),
- avokádo (navíc je bohaté na zdravé tuky – avokádový med),
- celozrnné obiloviny (ovesné vločky, žitné pečivo, ale též hnědá rýže),
- ořechy (především mandle a kešu, které jsou nutričně velmi koncentrované),
- banány (kromě hořčíku obsahují i draslík – banánový med, tousty s arašídovým máslem).
Med s ořechy, spojení chuti a zdraví
Různé druhy medů obsahují rozdílné množství hořčíku. Za nejbohatší zdroj hořčíku lze jednoznačně považovat medovicový (tmavý, lesní) med, který ho může ukrývat až 86 mg/kg. Květový med ho má asi 68,5 mg/kg, řepkový 42 mg/kg a pohankový kolem 18 mg/kg. Obzvláště lahodné i funkční potraviny jsou ořechy v medu v čele s mandlemi v medu (hořčík: 270 mg/100 g) a kešu v medu (hořčík: 260 mg/100 mg).
FOTOGALERIE: Mandle v medu, Kešu v medu
Tak si na nich co nejlépe pochutnejte!