Levandule, královna mezi bylinami. Krásná, skromná, medová

Levandule? Někoho v myšlenkách přenese do francouzské Provence, jinému v hlavě rozezní tóny písničky Levandulová od Hany Hegerové. Nám se začnou sbíhat sliny na jazyku, protože víme, jak moc dobrý je levandulový med. A o téhle báječné květině toho víme mnohem víc. Tak si to pojďte přečíst.

Levandulový med

V Provensálsku se levandule cítí jako doma – a nejen tam. Daří se jí v celém Středomoří, kde divoce roste v lokalitách zvaných garrigue. Kdepak, ty nezaložil náš první prezident, vznikly působením lidské činnosti v původních křovinatých porostech. Jenže cestu sem měla levandule poměrně dlouhou a složitou.

Cesta levandule z ráje do Evropy

Eva s Adamem se levandulí kochali už v ráji. Starověké národy v čele s Egypťany ji používali v léčitelství, kosmetice a k mumifikaci. Faraón Tutanchamon měl levanduli ve své drahocenné posmrtné výbavě. A první evropskou oblastí, kterou vůně levandule omámila, bylo antické Řecko.

Teprve odsud se dostala dál na starý kontinent, třeba právě do zmiňované Francie, a hlavně do Říma. Římané zbožňovali koupel s levandulovým olejem a od slovesa „lavare“ (mýt se) tak nejspíš vzniklo i pojmenování této půvabné rostliny.

Jak je levandule užitečná

U nás se levandule objevila v 10. století díky řádovým mnichům. Postupně se stala módním doplňkem v palácích i chalupách, zároveň náramek z levandule prý dokázal ochránit před morem a jinými chorobami. Kvůli omamné vůni se přidávala do parfémů, polštářů i prášků na čištění zubů.

A vyráběl se z ní med.

Levandulový med

Aby ne, když krásným fialovým, bílým, žlutým nebo růžovým květem láká včelky. Levandule díky obsahu užitečných látek pomáhá s léčbou různých obtíží. Najdete v ní třísloviny, hořčiny, antokyany, terpeny (borneol, kafr, linalool, linalylacetát) nebo organické sloučeniny (geraniol, cineol). Lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli už v roce 1544 doporučoval čichat k levanduli při špatném zraku.

Vyzkoušejte naše top ochucené medy:

ananasový | dračí ovoce | zázvorový | šípkový | kávový

Levandule se ovšem používá i při zažívacích obtížích, ke snížení krevního tlaku či pro lepší hojení ran. Při nespavosti, bolestech hlavy, nervozitě a psychickém vypětí dokáže konejšit lidskou mysl. Uklidňuje i bolesti kloubů a svalů, zabírá po hmyzích bodancích, platí na popáleniny a mírní revmatické bolesti. Levandule je fajn.

Co jste nevěděli o levanduli

A ještě pár zajímavostí o levanduli:

  • Bylina samozřejmě tvoří součást provensálského koření.
  • Latinsky se nazývá Lavandula, lidově se jí říká dulenka, devandule, špikanard, špikrnát.
  • Levandule nevoní obtížnému hmyzu. Pytlíček s levandulí u postele rovná se noc bez komárů.
  • Řadí se do čeledi hluchavkovité, to znamená, že je příbuzná s bazalkou, hluchavkou, mátou, mateřídouškou, meduňkou, rozmarýnem či šalvějí.
  • Elegantní a nenáročná levandule harmonicky kombinuje řadu cenných vlastností jako skromnost, vytříbenost, oddanost a užitečnost.

Ochutnejte náš levandulový med >

Další zajímavé články na našem blogu