Med s jahodami a pravou vanilkou 380 g
Související produkty
Detailní popis produktu
MED S JAHODAMI A VANILKOU 380 G
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Med s pravou africkou vanilkou byl dlouho náš sen. Nakonec jsme se rozhodli přidat ji do medu s jahodami, protože s nimi vytváří velmi jemnou a delikátní chuť. Vanilku v ústech ucítíte od prvního okamžiku. Je to skutečná lahůdka, která strčí do kapsy i dezert z hotelu Ritz. Jakmile kombinaci slaďoučkého medu, šťavnatých jahůdek a voňavé vanilky jednou ochutnáte, budete ji chtít pořád znova!
Jak jsme objevili jahody s vanilkou?
Slaďounké jahody v medu pohladí po chuťových pohárcích. My jsme ale chtěli ještě něco víc. Až jsme to rozlouskli s luskem vanilky. Nechali jsme si poslat originál z Madagaskaru, dali si enormement záležet a přímo doma si vykouzlili tu nejluxusnější cukrárnu. Namletá vanilka jahodu na výsost povýšila a excelentní gurmánský prožitek zajistila. Viva la vanilla!
Složení a konzistence jahodového medu s vanilkou
Med s jahodami a vanilkou se skládá výhradně z medu, lyofilizovaných jahod a pravé vanilky. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizované ovoce a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte jahodový med s vanilkou při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Jahody – popis a zajímavosti
Jahoda je velice oblíbené, zdravé a chutné ovoce. Jahodník (latinsky Fragaria) znali už staří Římané. Na polích se dnes pěstuje jahodník velkoplodý (Fragaria annanassa), který v roce 1766 vyšlechtil zahradník francouzského krále Ludvíka XV.
- U nás větší pěstování jahod začalo až v 19. století na Neveklovsku.
- Název jahoda pochází ze staroslovanského slova „agoda“.
- Za rok každý z nás sní průměrně kolem 3 kg jahod.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je mimořádně šetrný postup mražení ovoce. Zachovává v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Ponechává mu i skvělé aroma a úžasnou chuť. Ovoce chutná, jako by bylo právě sklizené.
Výroba medu s vanilkou a jahodami
Ochucený med s jahodami a vanilkou děláme na naší včelařské farmě na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme jahody s vanilkou v medu nejraději?
První skleničku jsme snědli s nadšením samotnou – jak se říká na lžičku. Druhou taky. Chutná nám také ve smoothie s čerstvými jahodami nebo na jemném sladkém pečivu.
Vy si na jahodovém medu s vanilkou pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Rady do kuchyně: jak s ochuceným medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Podrobnosti o medu s jahodami a vanilkou
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1383/ 330 kcal |
Tuky | 0,4 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 80 g |
Z toho cukry | 77 g |
Bílkoviny | 0,7 g |
Sůl | 0 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (94 %), lyofilizované jahody (4 %), mletá vanilka (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
❤️SPRÁVNÝ VČELAŘ
Být včelařem, ale být především SPRÁVNÝM včelařem je pro nás zásada číslo jedna. Rádi vidíme, když naše včelstva po celý rok prosperují. Med je pro nás sladkou odměnou.
❤️KDO JSME
Jsme Alena a Josef - Včelařství Domovina z Vysočiny. Naší doménou je získávání a zpracování medu do lahodných medových pochoutek.
❤️VČELAŘSTVÍ DOMOVINA
Včelařství Domovina to jsou vynikající pochoutky z medu.