Glukózový sirup do ochuceného medu nepatří

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Nejedná se ovšem o žádnou taškařici jako ve slavných Pelíškách, ale o další útok na naše zdraví ze strany výrobců, kteří se snaží za každou cenu ušetřit. Ještě před tím, než si vysvětlíme, proč je přidávání glukózového sirupu do potravin vulgarita, vás však chceme ubezpečit, že my sprostě nemluvíme.

Glukózový sirup do ochuceného medu nepatří 

Všechny naše medy jsou stoprocentní přírodní produkty, u kterých si můžete být jisti absencí podobných hrubostí. Například Medvěd obsahuje jenom lokální včelí med, ovoce a koření. Vyrábíme ho s láskou a věříme, že vám přinese co nejvíce dobré chuti, pevného zdraví a skvělé nálady.

Včelařství Domovina

Jaké jsou tedy důvody používání glukózového sirupu?

Nahrazuje se s ním obyčejný řepný (třtinový) cukr a na prvním místě samozřejmě stojí již zmiňovaný cenový efekt. Glukózový sirup (jinak také glukózo-fruktózový sirup, invertní cukr, kukuřičný sirup či dokonce přírodní cukr) je až o polovinu levnější! Navíc má mnohem větší sladivost, zvláčňuje, nemusí se rozpouštět (je tekutý) a zvyšuje čerstvost.

Co to je glukózový sirup a jak škodí zdraví

Glukózový sirup se vyrábí z brambor, kukuřice nebo rýže, u nás se nejčastěji používá pšenice. Z rozemletého zrna se oddělí škrob a část glukózy, kterou obsahuje, přemění přidané enzymy na fruktózu. Oproti běžnému cukru jí je tedy v glukózovém sirupu mnohem více. Její hlavní nevýhodu představuje výrazná přeměna na tuk.

A víme-li, jakou neplechu provádí v našem těle nadměrná spotřeba „bílého jedu“ klasického, co teprve očekávat od takové namakané fešandy!? Zvláště pokud si uvědomíme, že s běžným cukrem si náš organismus ještě umí jakž takž poradit, avšak na fruktózu je krátký.

Tahle potvůrka se v játrech mění na velice nebezpečný tzv. útrobní tuk, ukládající se především kolem břicha, a na triglyceridy, zanášející a zužující cévy. Výsledkem jsou obezita a zvýšené riziko celé řady závažných onemocněníjako cukrovka, srdeční infarkt, ischemická choroba srdeční, mozková mrtvice nebo některé typy zhoubných nádorů.

Srdeční nemoci