Glukózový sirup do ochuceného medu nepatří

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Nejedná se ovšem o žádnou taškařici jako ve slavných Pelíškách, ale o další útok na naše zdraví ze strany výrobců, kteří se snaží za každou cenu ušetřit. Ještě před tím, než si vysvětlíme, proč je přidávání glukózového sirupu do potravin vulgarita, vás však chceme ubezpečit, že my sprostě nemluvíme.

Včelařství Domovina

Všechny naše medy jsou stoprocentní přírodní produkty, u kterých si můžete být jisti absencí podobných hrubostí. Například med ochucený obsahuje jenom lokální včelí med, ovoce a koření. Vyrábíme ho s láskou a věříme, že vám přinese co nejvíce dobré chuti, pevného zdraví a skvělé nálady.

Jaké jsou tedy důvody používání glukózového sirupu?

Nahrazuje se s ním obyčejný řepný (třtinový) cukr a na prvním místě samozřejmě stojí již zmiňovaný cenový efekt. Glukózový sirup (jinak také glukózo-fruktózový sirup, invertní cukr, kukuřičný sirup či dokonce přírodní cukr) je až o polovinu levnější! Navíc má mnohem větší sladivost, zvláčňuje, nemusí se rozpouštět (je tekutý) a zvyšuje čerstvost.

Co to je glukózový sirup a jak škodí zdraví

Glukózový sirup se vyrábí z brambor, kukuřice nebo rýže, u nás se nejčastěji používá pšenice. Z rozemletého zrna se oddělí škrob a část glukózy, kterou obsahuje, přemění přidané enzymy na fruktózu. Oproti běžnému cukru jí je tedy v glukózovém sirupu mnohem více. Její hlavní nevýhodu představuje výrazná přeměna na tuk.

A víme-li, jakou neplechu provádí v našem těle nadměrná spotřeba „bílého jedu“ klasického, co teprve očekávat od takové namakané fešandy!? Zvláště pokud si uvědomíme, že s běžným cukrem si náš organismus ještě umí jakž takž poradit, avšak na fruktózu je krátký.

Tahle potvůrka se v játrech mění na velice nebezpečný tzv. útrobní tuk, ukládající se především kolem břicha, a na triglyceridy, zanášející a zužující cévy. Výsledkem jsou obezita a zvýšené riziko celé řady závažných onemocnění jako cukrovka, srdeční infarkt, ischemická choroba srdeční, mozková mrtvice nebo některé typy zhoubných nádorů.

Další zajímavé články o medu

Podobné články

Proč je med od včelaře nejlepší

Říká se to často: nejlepší med je přímo od včelaře. Může se za něj totiž zaručit. Med sice vyrábí včely, jenže včelař svými zásahy ovlivňuje, jak kvalitní...
Podobné články

Spirulina modrá je dobrá.

Jestli chcete příklad  superpotraviny plné živin, tak můžu vřele doporučit spirulinu, z našeho citronového medu. Že jste o ní ještě neslyšeli... 
Podobné články

Termosolární úl chrání včely

Možná už jste slyšeli o úhynech včel kvůli varoáze. Co dělat, aby před tímhle onemocněním včely uchránili? My se o to snažíme s pomocí...
Podobné články

Pro včelky sejte květiny s námi

Pojďme každý z nás udělat něco, čím včelám pomůžeme přežít. My budujeme včelí útočiště, vy zase můžete vysít květiny. Stačí malá...
Používáme ověření věku Adulto