Med květový jarní 75 g Med květový luční
Související produkty
Detailní popis produktu
MED KVĚTOVÝ JARNÍ 75 G
Květový med je nabitý přírodou, je to sladké pokušení a sladká rozkoš. Dejte si lžičku jen tak a polaskejte své chuťové pohárky lahodnou chutí. Do čaje, na křupavý chlebíček či rohlíček, prostě klasika! Upečte medovou bábovku s ořechy nebo super bombastický medovník. Ovšem grilované masíčko na medu - to je gastronomický orgasmus.
Kvalita: rychlá krystalizace - zpravidla do pár dnů či týdnů, nejsladší chuť, nejlépe stravitelný
- Proč med krystalizuje? Je to známka jeho pravosti a kvality. Více čtěte v našem článku Krystalizace medu je známka pravosti
Ahoj, tady Alena a Josef, Vaši včelaři
Květový med je klasika. Je to med z nektaru a pylu rostlin, proto se nazývá medem květovým. Od včel ho získáváme koncem května, je to první med. Jeho chuť je nejsladší a používá se také pro pastování.
Včelařství Domovina – to je domácí med od včelaře. Poctivý, český med, protože my chováme včely s láskou.
A z čeho se skládá květový med?
Květový med se skládá ze sladkých šťáv rostlin – z nektaru, jenž včely obohacují o výměšky svých žláz – z enzymů, přispívajících ke štěpení cukrů a dále z pylu. Také záleží na obsahu vody v medu, která tvoří asi jednu šestinu. To je 14-19% vody. Květový med je polyflórní – je včelami sesbírán z různých druhů rostlin.
Co je to krystalizace medu? A jak med ztekutit?
Krystalizace medu je přirozený fyzikální proces a tato přeměna začíná mírným zakalováním. Tento stav přechází do neprůhledné pastovité konzistence nebo do úplného ztuhnutí. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Rostlinný původ má také vliv na rychlost krystalizace medu a jeho zkrystalizovanou podobu.
Tuhý med lze snadno nazpět ztekutit bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 stupňů Celsia. Vhodným prostředkem je ale také horkovzdušná trouba nebo úplně obyčejný radiátor. Pro ztekucování není vhodná mikrovlnná trouba. Zkrátka, chceme-li mít med po ztekucení stále zdravý, je dobré dodržovat maximální teplotu ohřevu 50 stupňů.
A jak máme květový med nejraději?
My květový med používáme nejčastěji na vaření a pečení. Nebo grilování. Medová marináda k masu u nás frčí určitě nejvíc. Vhodný je také do čaje.
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1390/ 332 kcal |
Tuky | 0 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
Z toho cukry | 80 g |
Bílkoviny | 0,3 g |
Sůl | 0 g |
Minimální trvanlivost do: min. 12 měsíců od data doručení
❤️SPRÁVNÝ VČELAŘ
Být včelařem, ale být především SPRÁVNÝM včelařem je pro nás zásada číslo jedna. Rádi vidíme, když naše včelstva po celý rok prosperují. Med je pro nás sladkou odměnou.
❤️KDO JSME
Jsme Alena a Josef - Včelařství Domovina z Vysočiny. Naší doménou je získávání a zpracování medu do lahodných medových pochoutek.
❤️VČELAŘSTVÍ DOMOVINA
Včelařství Domovina to jsou vynikající pochoutky z medu.