Rybízový sorbet bohatý na med
Máte na zahradě rybíz a přemýšlíte, co s ním? V těchto parných dnech vás zaručeně osvěží rybízový sorbet s medem. Hotový je doslova za pár minut, tak ho vyzkoušejte.
Recept na rybízový sorbet bohatý na med
Na rybízový sorbet potřebujeme:
- 500 g červeného rybízu,
- 200-300 g květového medu,
- šťáva z citronu (nemusí být).
Postup přípravy rybízového sorbetu
Do mixéru nasypeme kuličky rybízu a přidáme květový med a šťávu z poloviny citronu. Kolik medu dáme, záleží na naší chuti. My máme raději sladší zmrzlinu, použila jsem tedy přibližně 300 g medu. Pokud použijeme med namísto klasického bílého cukru, pochutnáme si na zdravější zmrce a navíc se vyhneme přípravě takzvaného cukrového rozvaru (dělá se rozpuštěním cukru ve vroucí vodě).
Směs ovoce a medu řádně rozmixujeme. Jakmile je směs hladká, základ sorbetu je hotový. Do směsi můžeme přidat také trochu smetany, mléka či rostlinného mléka - ale pozor, to již tuto dobrotu nenazýváme sorbetem, ale šerbetem. Tak i tak to ale bude dobrota, věřte mi.
Rozmixovanou směs nalejeme do větší plastové misky a dáme zamrazit. Je dobré, co půl hodiny, sorbet promíchat. Narušíme tak vznikající ledové krystaly a sorbet bude tůze jemný. Mražení trvá celkem asi 4 hodiny. Přiznám se vám, když jsem sorbet dělala doma naposledy, nepromíchala jsem ho ani jednou. Jakmile byl sorbet hotový, nechala jsem ho chvíli povolit a poté jsem ho rozmixovala tyčovým mixérem. A jaký byl? Úžasně jemný a jen se po něm zaprášilo.
TIP: Sorbet můžeme připravit z jakéhokoliv ovoce, které zrovna máme na zahradě. Za vyzkoušení stojí i více druhů ovoce najednou.
Dobrou chuť přeje Alena.