Mýtus: Med v horkém čaji ztrácí na kvalitě. Není tomu tak!

Mýtus – horký čaj ničí účinné látky v medu a prakticky ho znehodnotí. Máme pro Vás dobrou zprávu, není tomu tak.

Med obsahuje mnoho složek a mezi ty nejvýznamnější patří především minerální látky – draslík, vápník, hořčík apod. Dobré je, že kvalita některých těchto látek se vysokou teplotou nemění. Zásadní vliv na kvalitu medu má délka jeho zahřívání. Med skladovaný při 10°C vydrží více než 30 let a při 20°C nevydrží déle než 4 roky.

Med v horkém čaji

Jak to je s tím čajem? Tajemství tkví v rychlém poklesu teploty vroucí vody. Jakmile nalijeme vroucí vodu do hrnku, teplota se rázem srazí až o 20°C. Po dalších deseti minutách lze čaj usrkávat a v tu chvíli má již okolo 60°C. Aby se med poškodil, musel by být v čaji při teplotě 80°C asi hodinu. Velkou výhodou medu je, že většina užitečných látek je velmi stabilní a teplota čaje je tím pádem nerozhází.

Pečení s medem

Podobné je to také u pečení s medem. Pokud troubu nažhavíte na maximum, teplota uvnitř těsta také nepřesáhne hranici, při které by byl med poškozen.

med květový

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení