Med a káva aneb malý průvodce kávou 2.

O tom, že med s kávou jdou krásně dohromady, již víme z minulého článku. Třeba už jste kombinaci včelí dobrůtky s druhou nejvyužívanější komoditou na světě sami vyzkoušeli, nebo servírovali přátelům. Nyní přišla ta správná chvíle, povědět si něco více o zpracování kávy, její přípravě v kávovarech a také pro vás máme další recept.

Nejprve si však zrekapitulujme blahodárný vliv kávy s medem na náš organismus. Dodává nám energii, podporuje činnost srdce, zmenšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, tlumí únavu ve svalech, má pozitivní vliv na játra a podporuje činnost nervové soustavy. To vše navíc bez rizika žaludečních obtíží, které se u někoho při pití kafíčka můžou objevit.

Úprava kávy, mletí a balení

Než se ovšem káva dostane do našeho Medvěda kávového, musí z plantáží urazit docela dlouhou cestu. Po sklizni se nejprve čistí a praží ve speciálních strojích za pomoci proudění horkého vzduchu, včetně odstranění nežádoucích příměsí (přepražených a nedopražených zrn). Upražená zrna se skladují v původních obalech při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Mletí kávy sice není taková alchymie jako pražení, přesto se vyplatí kvalitní kávomlýnek a pomalý postup bez přehřívání. Jedině tak se zachová její jemná, typická vůně. Namletá káva se ideálně balí do obalů (plechovek) vakuově nebo stlačeným plynem. A potom už šup s ní do medu!

Kávovary a medový recept na konec

Dáváte-li přednost plnohodnotné chuti kávy, vaříte si ji sami v kávovaru a pak do ní přidáváte med, využíváte zřejmě některý z níže uvedených způsobů „kafíčkování“. Automatický elektrický kávovar (překapávač) je nejméně náročný na ovládání, tlačítky ovládáte mletí kávy, ohřev šálků, samočištění a další funkce.

Jedno jediné tlačítko vykouzlí různé druhy kávy (např. i cappuccino) z kávovaru na kapsle. K pákovému kávovaru, ve kterém lze více ovlivnit chuť nápoje, patří mlýnek na mletí kávy. Na snadnou výrobu espressa se skvěle hodí kávovar E. S. E. Plní se kávovými pody v papírovém obalu, které obsahují přesně odměřenou dávku kávy, aby byl hotový nápoj dokonalý.

A na závěr prozradíme slibovaný kávový recept. Nachystáme si 120 g ořechových jader (či mandlí), 3 lžičky Medvěda kávového, 2 bílky a vyrobíme kávové hrudky. V míse promícháme pevný sníh ušlehaný z bílků, nastrouhaná jádra ořechů a kávového Medvěda. Ze vzniklé hmoty lžičkou vykrajujeme malé hrudky, lehce je obalujeme strouhanými ořechy a pokládáme na plech vymazaný tukem a vyložený pečicím papírem. Zvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 °C). Dobré mlsání!

Med a káva

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení